Menu

Spekematbilen

Spekemat er en fellesbetegnelse på mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer av fisk og kjøtt kan spekes. Spekekjøtt, spekefisk, fenalår og spekeskinke er eksempler på klassisk spekemat. I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år. Nordmenn spiser generelt lite spekemat sammenlignet med andre europeiske land. En klassisk tallerken med spekemat inneholder fenalår, spekeskinke, salami, morrpølse, stabburpølse og fårepølse. Ta gjerne med meloner, flatbrød og rømme som ekstra tilbehør.

Kjøtt fra låret til sau

Fenalår er kjøtt som kommer fra låret i hovedsak fra sau, men også fra annet småfe. Spekeprosessen kan ta lenger tid enn tre måneder. Produktet er saltet og tørket. Du kan kjøpe fenalår i skiver, i stykker eller som hele lår. Med og uten bein. Mange forbinder fenalår med julen. I tidligere tider kunne skikkelige gode fenalår ha hele seks vintre bak seg. Spekeskinke er betingelsen for speket lår av svin. Skinkene kan selges hele, i skiver eller som stykker. Konserveringen bak spekeskinke er en kunnskap som er mer enn 1000 år gammel. Før låret blir spekeskinke skal det ligge 6-8 uker i salt. Deretter henges den opp til tørking. Den tørkes i mellom 9 til 18 måneder. Spekefisk blir også kalt røkt, og en rekke fiskearter kan spekes. I dag er ikke spekefisk like populært som det var før i tiden.

Gode oppskrifter  

I dag finnes det mange kreative og gode oppskrifter ute på nettet om spekemat, men hvis du vil slippe å stå for maten selv, kan du kjøpe fantastisk spekemat av spekematbilen som stiller opp på Sørlandetsbåtmesse.

En klassisk oppskrift på spekemat er: en spekematpai. Det er enkelt å lage en slik pai, og det tar rundt en time. Du trenger spekeskinke, cherrytomater, mozzarella, artisjokker, oliven og ruccula. Til paideigen trenger du smør, hvetemel og vann. Du trenger egg, melk, salt og pepper til fyllet. Dette blir utsøkt mat til ca seks personer.

For å lage paideigen smuldrer du smør og mel i en bolle, og tilsetter kaldt vann. Deigen skal heves i 30 minutter. Deretter former du deigen slik at den ser ut som en pai. Forvarm ovnen til 200 varmegrader. Paideigen skal stekes litt før du heller oppi fyllet. For å lage fyllet pisker du sammen egg og melk. Tilsett salt og pepper etter ønske. Hell fyllet oppi deigen og stek alt sammen i 25 minutter. Når paien har fått kjølt seg litt ned kan du pynte den med spekeskinke, tomater, mozzarella, artisjokk, oliven og salat. På litt over en time har du en perfekt sommerpai du kan imponere venner og familie med.

French toast med spekeskinke

En annen enkel, men god rett er French toast med spekeskinke. Legg brødskivene i en blanding av egg, krydder, melk, parmesan og sennep. Stek skivene i en panne til de er gylne.  Lag en enkel tomatsalat med oliven, salt, pepper og persille til å ha ved siden av, og pynt det hele med spekeskinke. Gjenta prosessen til du har den mengden med mat du trenger. Det hele tar under 20 minutter, og er en veldig god lunsj.

Privacy Policy